2018. április 4., szerda

Nyelvvizsga-téma - továbbgondolva


Múlt héten kezdtem el elmélkedéseimet a nyelvvizsgákról, most pedig tovább folytatom töprengéseimet. Azt már írtam a múltkori cikkben, hogy manapság annyiféle nyelvvizsga létezik, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Megpróbálok most ebben az útvesztőben tisztán látni, és kivezetni téged a kaotikus nyelvvizsga-labirintusból.
Ha mindenképpen nyelvvizsgázni akarsz, akkor először a céloddal kellene tisztában lenni. Milyen bizonyítványra van szükséged, hol és mire akarod majd használni a pecsétes papírt. Ha egyetemi felvételihez vagy főiskolai diplomához, akkor mindenképpen Magyarországon államilag akkreditált vizsgát válassz. Ha viszont külföldi továbbtanuláson és/vagy munkavállaláson töröd a fejedet, akkor pedig az adott országban elfogadott vizsga mellett döntsél. Jó tudni, hogy a külföldi nyelvvizsga is honosítható később.
Legjobb persze, ha egy nyelvvizsga egyszerre elfogadott hazánkban is, és más országokban is, ilyen pl. a német ÖSD is. Angol nyelvből a legnépszerűbb nyelvvizsgák a TELC, ELTE Origó (alias Rigó utca), Euroexam, ELC, Zöldút, és BME.
A nyelvtudás szintjeit manapság betűkkel és számokkal jelzik, pl. B2 vagy C1. Az A az alapfok, a B a középfok, a C pedig a felsőfok jele. Az alapfokú vizsgához körülbelül 300 óra tanulás szükséges, a középfokúhoz pedig legalább 600. Tisztában kell lenned saját képességeiddel, és csakis a szintednek megfelelő vizsga mellett döntsél. Képzeld, létezik külön ifjúsági és felnőtt nyelvvizsga is.
Manapság már te választhatod meg, hogy hétköznap vagy hétvégén szeretnél vizsgázni, és hogy mi a jobb számodra, azonos avagy különböző napokon írásbelizni illetve szóbelizni.
A régi Rigó utcai monopólium helyett mostanában már országszerte rengeteg nyelvvizsga-központ van. Nem kell vidékről Budapestre felutazni, mint anno, már a kisebb városokban is legalább egy vizsgáztató-hely található.
Ideális esetben a nyelviskola és a vizsgáztató-hely egy és ugyanaz. Nem rossz, ha egy helyen lehet alap-, közép- illetve felsőfokú vizsgát tenni, ugye? Hab a tortán, ha még szakmai nyelvből is ott vizsgázhatsz, ahol tanultál. Ismerős hely, ismerős tanárok – garantált a kevesebb stressz, és a sikeres nyelvvizsga.
A váci Deutsch Haus-English House nyelviskola például akkreditált ÖSD nyelvvizsgahely, nemcsak általános, hanem gazdasági szaknyelvből is, de persze angol nyelvvizsgákra is vállalnak felkészítést.
Az se mindegy, mennyi pénzt kell kiadnod a vizsgadíjra. 2018-ben nagy (és kedvező) változások történtek Magyarországon nyelvvizsgák terén. Ettől az évtől kezdve az állam kifizeti neked a sikeres nyelvvizsga díját. Hurrá! Először úgy volt, hogy csak az első nyelvvizsgára lesz érvényes ez a támogatás, de ma már többre is igaz, bár van egy korhatár, 35 év.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha kellőképpen fiatal vagy, akkor megelőlegezed a díjat, és ha sikeres volt a vizsgád, akkor a bizonyítványod bemutatásával kérelmezed a visszafizetést, és ezt utólag utalják vissza a számládra. A feltételeket mindig az épp aktuális jogszabályok tartalmazzák, szóval ajánlom, hogy előtte alaposan tájékozódj.
Az írásbeli nyelvvizsga részei általában az olvasott szövegértés, azaz cikkek és egyéb autentikus szövegek olvasása, majd a szöveg megértésének ellenőrzése különböző feladatokkal, nyelvtani teszt, hallás utáni értés hírek vagy interjúk alapján, valamint levélírás vagy vélemény-kifejtés.
A szóbeli vizsgán többnyire beszélgetés zajlik adott témákról, van egy szituációs feladat, képleírás és/vagy érvelés. Előtte általában kapsz felkészülési időt, és a hanganyagát többnyire rögzítik. A szóbeli vizsgabizottság előtt történik, de az változó, hogy a párbeszédeket a vizsgáztatóval vagy egy másik vizsgázóval kell megoldanod.
Fordítás már csak a kétnyelvű vizsgák feladatai között található. Egynyelvű szótár mindegyik vizsgán használható, néhol az írásbelin kétnyelvű is, de van olyan nyelvvizsga is, ahová egyáltalán nem vihetsz magaddal szótárt.
Az a vizsga számít sikeresnek, ahol az írásbelin és a szóbelin is átlagban 60%-ot teljesítesz, de részkészségenként 40% a minimum-követelmény.
Érdemes jó előre megismerkedni a feladattípusokkal, ezek az internetről letölthetők, és otthon megoldhatók. De ennél sokkal jobb megoldás a nyelvvizsga-felkészítő tanfolyam. Ha elvégzel egy ilyen előkészítőt, akkor sokkal nagyobb az esélyed a sikeres nyelvvizsgára. Jobb felkészülni, mint az éles vizsgahelyzetben bepánikolni.
Vácott a tanfolyam végén próbavizsgát teszel, amit ha legalább 80%-ra teljesítesz, akkor érvényes lesz rád a garancia. Azaz ha ezek után mégsem sikerül a nyelvvizsgád, akkor visszafizetik a vizsgadíjat.
Sikeres vizsgázást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése