2019. február 24., vasárnap

Népek és sztereotípiák


Ha azt mondom skót, te azt mondod, spórolós? Ha azt mondom japán, te azt mondod, udvarias? Tényleg minden olasz igazi latin szerető, és az összes német pedáns?
Természetesen nem, de közismertek a különböző népekkel kapcsolatos sztereotípiák. Álljon itt egy csokorral a hiedelmekből:
A franciák imádják a saját nemzetüket és népüket, épp ezért úgy vélik, teljesen felesleges más nyelven megtanulniuk. Aki akar velük beszélni, tanuljon meg franciául! Nem biztos, hogy nem értik, amit az ember mond, de úgy tesznek, mintha nem értenék. Mint anno a románok vagy a szlovákok a magyar nyelvvel.
A déli népek, mint például a spanyolok, az olaszok, vagy a görögök hangosak. Ez a románokra is igaz; anyukám nászútján arra ébredt, hogy a vendéglátó román házaspár ordítva veszekszik – majd apukám (aki erdélyi származású) felvilágosította, hogy ők igazából csak kedélyesen cseverésznek egymással. A latin macsók igen hevesen udvarolnak, és náluk nehéz eldönteni, hogy hol a határ a szimpla flörtölés és a zaklatás között. Könnyedén alakítanak ki kapcsolatokat, és vérre mennek a családjukért (ha a maffiára gondolunk, a „vér”-t értsük szó szerint). Lobbanékony a természetük. Ezen kívül még az istenhit, a buzgó vallásosság, a babonák jellemzőek nagyon rájuk, különösen a „csizma” sarka-talpa felé haladva. Délben ledőlnek sziesztázni, majd kint vannak az utcán, és egész este zenére buliznak, beszélgetnek.
A déliek vérmérséklete tehát jóval hevesebb, míg az északiak átlagban nyugodtabbak, csendesebbek. Mondjuk egy bajor sör-partira ezt nem mondanám… De a németek alapvetően tényleg precízek és fegyelmezettek és rendezettek.
Minél délebbre mész, annál izgalmasabb a közlekedés. Míg egy skandináv akkor is megvárja a zöld jelzést, ha közel s távol egy autó sem jön arra, addig egy arab város forgalma a káosszal egyenlő. A skandinávok amúgy rengeteg alkoholt bírnak meginni, mondjuk abban a hidegben nem csodálja az ember. Ha fáznak, és épp nem akarnak sörözni, akkor szaunáznak egyet.
A svédeknél-dánoknál több pia csak az oroszokba tud beleférni. Ők, finoman fogalmazva, nem túlzottan adnak az udvariassági szabályokra. Szeretik a feltűnő megjelenést, a nők erősen sminkelik magukat, a férfiak nyakában kilónyi aranylánc.
Az angolok pont az ő ellentéteik: általában udvariasak és soha nem mondják ki, ha valami bajuk van, akár magukkal, akár másokkal. A következő kép él bennünk egy angolról: kalap, ernyő, újság. Természetesen az elmúlt évtizedek során ez jócskán változott, kezdjük azzal, hogy az Angliában élő ma már nagyon sokszor nem is angol. Tele van London arabokkal, afro-amerikaiakkal, ázsiaiakkal – és persze magyarokkal is. Viszont az alap távolságtartás azért megmaradt. Az is él a köztudatban róluk, hogy vacakul főznek, ez viszont sajnos még ma is jellemző az átlagra. Bifsztek, sült krumpli, sült hal, borsó (amit úgy esznek, hogy a villájuk domború felére próbálják felegyensúlyozni!), és a puding (ami igazából zöldséges felfújt). Pozitívum viszont az angol humor – már annak, aki szereti Monty Python-t.
Ha már étkezés: az amerikaiak pedig tényleg gyorséttermi kajákon élnek, így körükben sajnos nagyon gyakori az elhízottság. És az ész? Tény, hogy egy amerikai középiskolai „érettségi” kb. olyan szintű, mint nálunk egy nyolcadikos felvételije, a távol-keletiek iskolarendszere viszont a mienkénél sokkal szigorúbb, ezért ott jóval okosabbak az emberek. Tehát az amerikaiak többsége nem egy észkombájn, hogy finoman fogalmazzak.
És mi magyarok milyenek vagyunk? Pesszimisták! Folyton a rosszat látjuk meg a dolgokban, és imádunk panaszkodni, valamint másokra hárítani a felelősséget.
Tényleg a magyar nők a legszebbek? Talán úgy általában a közép-európaiakról tartják ezt. Az alacsony, és sokszor hízásra hajlamos, sötét hajú-bőrű déliek, és a magas, nagydarab, hirtelenszőke északiak között mi képviseljük az arany középutat. Viszont sajnos kialakult róluk az a kép is, hogy nem kell nekik túl sokat udvarolni ahhoz, hogy ágyba bújjanak valakivel.
Amúgy szerinted igaz ez? Hogy a spanyolok folyton flamenco-t táncolnak, a franciák meg csigát és bagettet esznek? A németet csak söröskorsóval a kezében tudod elképzelni, a japánt pedig földig hajolva vagy fotógépet kattintgatva? Tényleg minden francia divatos és minden olasz tésztát eszik?
Miért, mi magyarok állandóan borozunk, gulyást eszünk, és ostort cserdítünk a pusztán? Ugye milyen viccesen hangzik? Te sem teszel minden ételbe pirospaprikát, és nem matyó-blúzt hordasz a hétköznapokban. Pedig egy átlag-külföldi így képzel el minket. Ezek után talán csínján fogunk bánni a saját sémáinkkal, igaz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése