2019. január 6., vasárnap

Új év, új tervek


Amikor egy éve útnak indult ez a blog, az újévi terveimmel kezdtem ezt az egész csodálatos utazást a nyelvek világába. Akkor ünnepélyesen megfogadtam, hogy megtanulok rendesen angolul. Végre egy olyan újévi fogadalom, amit sikerült betartanom! (Ha már sajnos a fogyókúrás álmokkal kudarcot vallottam.)
Ehhez az kellett, hogy a váci Deutsch Haus – English House nyelviskolába iratkozzak be, mert korábban magamat képtelen voltam rávenni az otthoni tanulásra. Mind a tanárunk, mind a csoporttársaim motivációt jelentettek nekem ahhoz, hogy ne adjam fel.
Bevallom, voltak nehéz időszakok. Egy betegség vagy utazás után nehéz volt újra belerázódni a körforgásba, de az iskola segített. Ha valamiben elakadtam, mindig tudtak segíteni, hogy tovább haladhassak.
Képzeljétek, az idei fogadalmam is a nyelvtanulással kapcsolatos. Nehogy azt higgyétek, hogy az angolt abbahagyom, sőt! Idén januártól is indulnak új csoportok Vácon, tehát folytatom, méghozzá most már a haladó csoportban. (Talán egyszer, a távoli jövőben meglesz a nyelvvizsga is.)
Viszont az a nagy terv, hogy ezzel párhuzamosan belefogok egy új nyelvbe. Most a cégnél mintha nem lenne akkora a pörgés, a gyerekek egyre csak nőnek és kevesebbet igényelnek az anyukájukból, így több időm és energiám lesz ehhez a komoly vállaláshoz.
Átnéztem, milyen kínálata van a nyelviskolának. Természetesen a második legnépszerűbb, germán nyelvet, azaz a németet lehet náluk tanulni, hiszen ez a nevükben is benne van. Ráadásul helyben is vizsgázhatnék majd, mert ez az Osztrák Intézet akkreditált vizsgahelye. Hiába az angol manapság a világnyelv, azért sok cégnél nagy előny, ha beszéli az ember a németet (is). Ha egyszer váltáson gondolkoznék, akkor a nyelvtudásom komoly előny lehet. Sokan mennek ki Ausztriába és Németországba dolgozni, ki tudja, hátha egyszer engem is kiküld a cég egyszer. Nem ártana, ha nem ragadnék le a „Guten tag”-nál.
Bár lehet, hogy inkább az olasszal kellene próbálkoznom, az állítólag az angol után nem annyira nehéz. A rómaiak elég hosszú időt töltöttek Britanniában ahhoz, hogy a nyelvük alapját képezzék a latin szavak. Ráadásul nagyon kellemes a hangzása, az olaszok pedig nagyon jó fejek. Ha hozzájuk utazom, elcseveghetnék a helyiekkel a saját nyelvükön. Északon, ahol rengeteg a turista, azért csak-csak beszélnek angolul, de minél délebbre megyünk, pláne kis falvakba, ott már csak a „Bon giorno”-val lehet boldogulni. És ha a lányom tényleg belevág a modellkedésbe, és a végén Milánban köt ki egy divatbemutatón? Ha meglátogatom, tudnom kell kommunikálni a kollégáival, munkaadóival!
De ott a másik két latin nyelv is, a spanyol és az olasz. Spanyolból egész perfekt vagyok, mióta bejött hazánkba is a „Despacito”-láz. Ez persze csak vicc, de a dalt tényleg kívülről fújom. Ráadásul ezzel nemcsak Spanyolországban boldogulnék, hanem szinte egész Dél-Amerikában, összesen 400 millióan, ami eléggé durva szám. Nagy terv számomra Peru, megmászni a Machu Picchu-t a bakancslistám 7. helyén áll.
A francia meg… Ó, Páris, ó, szerelem! (Remélem, a férjem nem olvassa ezt a cikket…) Azok a divatos ruhák, azon a sanzonok… Sajnos, amilyen szépen hangzik a nyelv, állítólag olyan nehéz is megtanulni. Angolból mindig a kiejtés és leírás közötti különbség az egyik legnehezebb számomra. A franciánál ez háromszor olyan bonyolult lehet. Ráadásul közismert, hogy ha kimegy az ember Franciaországba, ott a helyiek úgy tesznek, mintha nem is létezne a sajátjukon kívül más nyelv. Hiába szólítjuk meg őket angolul, ők franciául válaszolnak.
A végén pedig megláttam, hogy oroszul is lehet tanulni Vácon. Ajaj, ez a szó rossz emlékeket idéz fel bennem. „Táváris ucsityelnyica…” Talán ha néhány dalra vagy versre emlékszem. Vajon tudok még cirill betűkkel írni? Ha nem, végül is azt is megtanulhatom. Lehet, hogy nem is kellene a nulláról indulnom, egy újrakezdő volna számomra ideális. Mostanában mintha újra nosztalgiáját élné ez a nyelv, még a fiam iskolájában is lehet második nyelvként választani. Lehet, hogy nem is annyira légből kapott ötlet ez az oroszozás? Mikor is indul a nyelviskolában tanfolyam?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése