2018. december 17., hétfő

Stille nacht, feliz navidad és jolka


Jogosan hördülhettek fel a legutóbbi cikkem után a más nyelvet tanulók. Egyetlen hosszú cikk, ami csakis az angol-amerikai ünnepi szokásokról szól. És mi a helyzet a németeknél vagy a görögöknél? Kihagynám az oroszokat és az olaszokat is?
Nos, ezennel kárpótolom olvasóimat, és összegyűjtöttem néhány más nép karácsonyi tradícióit, egyetlen csokorba, akarom mondani posztba.
A németekkel kezdeném, mert sok, hazánkban meghonosodott szokás eredetileg tőlük ered. Ilyen például a karácsonyfa-állítás meg a bejglisütés, és ők ugyanúgy készítenek adventi koszorút és naptárat, mint mi. Különlegesség viszont náluk a kívánságcédula, amit a gyerekek Jézuskának küldenek. Szenteste libasültet esznek, desszertnek püspökkenyeret esznek, és forralt bort isznak hozzá. Egyszer karácsonyoztam bajor vidéken is, ott fehér virsli és perec volt a menü.   
Aki még olyan korosztály, mint én, az biztosan emlékszik oroszórákról az ősz hajú, hosszú szakállú Gyed Marozra, azaz Fagy Apóra, és szépséges segítőjére, Sznyegúrocskára, akinek a neve magyarul Hópelyhecskének hangzik. Náluk kicsit elcsúszott a karácsony, mert ez január 7-re esik az ortodox hagyományok miatt, de a fát Újévkor állítják. Az orosz karácsonyi lakoma 12 fogásból áll.
A vallásosságáról híres olaszoknál már Szent Luca meghozza az ajándékokat december 13-án. Náluk is van egy kis katyvasz a „Télapóval”, ugyanis a kéményen át hozott ajándékok megvannak, de azokat a jó boszorkány viszi a gyerekekhez. Ők halat esznek, és náluk karácsonyi kalács az édesség. A csizma déli részén dudás fesztiválokat rendeznek ilyenkor. 
A finnek heringet és fahéjas tejberizst fogyasztanak, esetleg szilvalevest és májpástétomot, amibe szerencse-mandulát rejtenek, majd mazsolás-fűszeres forralt bort kortyolgatnak. A szauna náluk még karácsonykor se maradhat el, a terített asztalról pedig manók kóstolgathatnak.
A lengyeleknél az ünnep az első csillag megpillantásával kezdődik. Az ő hagyományos ételeik a céklaleves és a 12-féle gyümölcsből készült kompót. A vacsorát ostyatöréssel kezdik, mit akkora becsben tartanak, hogy még a távol élő rokonoknak is küldenek belőle egy-egy apró darabot postán.
A görög lányok karácsony reggelén a forráshoz mennek vízért, és az ünnepek alatt ebből isznak, ezzel főznek. Ők a kenyerükbe varázspénzt rejtenek, ami a megtalálójának szerencsét hoz.
A szerbek szalmával hintik tele a szoba padlóját, majd a gazda diót dobál a gyerekeknek. Náluk a leghíresebb étek az egészségkalács, ami legutolsó morzsájának is gyógyító varázserőt tulajdonítanak.
Hogy a végére mégiscsak visszakanyarodjak az angolszászokhoz, Ausztráliával búcsúzom az olvasóktól, ahol ugye a déli félteke miatt minden pont fordítva van, mint nálunk. A karácsony tehát náluk nyáron van, amikor az emberek a tengerparton meg a medencéknél, bikiniben ünnepelnek. Szegény Santa Claus megsül az álszakállban és a vastag piros köpenyében.
Boldog Karácsonyt, kedves olvasók! Azaz: Merry Christmas, Fröliche Weihnachten, satöbbi, satöbbi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése