2019. március 7., csütörtök

Nyelvvizsga megújítás


Pár nappal ezelőtt csöngött a telefonom. Ausztriából jött a hívás, egy régi tanítványunk kérdezte kétségbe esve, hogy változott -e valami a nyelvvizsgák érvényességével kapcsolatban. Ő négy éve tette le nálunk az ÖSD német középfokú nyelvvizsgát és most szeretne Grazban az egyetemen továbbtanulni. Zaklatottan mondta, hogy minden papírja megvan, felvették az egyetemre, de most derült ki, hogy csak 2 évnél nem régebbi nyelvvizsgát fogad el ez az egyetem a külföldiektől.  Ezért kérdezte, hogy Magyarországon van -e ilyen törvény, vagy változás. Megnyugtattam, hogy otthon érvényes a nyelvvizsgája, de az osztrák egyetem hozhat ilyen döntést.

 A telefon után kiderítettük, hogy Ausztriában tényleg van egy ilyen új törvény, amely szerint az egyetemek hatáskörébe utalták a nyelvvizsgák érvényességét. Van olyan egyetem, ahol 3 éves vizsgabizonyítványt is elfogadnak.
Így hát a régi tanulónknak muszáj újra letenni a nyelvvizsgát, ha tanulni szeretne. Mindebből a legfontosabb, hogy a nyelvvizsga nem csak egy darab papír, amit ha megszerzünk már kipipálhatjuk egész életünkben, hanem minimum szinten kell tartani a nyelvtudást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése