2019. április 5., péntek

Továbbtanuláshoz


Már jelentkezhettek a május 11-én szombaton 14 órakor kezdődő ÖSD közép és felsőfokú német nyelvvizsgára. Május 11-én az írásbeli vizsga lesz, a teljes vizsga időtartama alatt használhatod a szótáradat. Tehát a két levél megírásához, az olvasásértéshez, sőt a hallás utáni értéshez is, valamint a szavakkal, végződésekkel kiegészítendő feladatokhoz is lehet saját szótárt használni. Felsőfokú vizsgán viszont csak egynyelvű (szinonima) szótár használható.

A szóbeli vizsga május 17-én lesz 16 órától. A szóbelin a vizsga előtt kapsz 15 perc felkészülési időt, így tudsz vázlatot írni arról, hogy mit szeretnél mondani a vizsgán, sőt a felkészülési időben is használhatod a vizsgahely szótárát.

Jelentkezni április 24-ig lehet a vizsgára, ez azt jelenti, hogy ki kell töltened egy jelentkezési lapot, amelyet itt is letölthetsz, és be kell fizetned a vizsgadíjat.

Ha erre a májusi vizsgára jössz, és sikerül a vizsgád, akkor még beszámítják annak eredményét a 2019-évi felvételibe.

Sikeres vizsga esetén két bizonyítvány boldog tulajdonosa leszel, az egyik a magyar állami, amely jó lesz a felvételihez, diplomához és oda, ahová előírják a munkakör betöltéséhez.  A másik bizonyítvány amit megkapsz, az osztrák, amely jó lesz Ausztriában, Németországban, Svájcban tanulni, vagy dolgozni. Ausztriában például ingyenes a felsőfokú oktatás, tehát jelentkezhetsz oda is, de kell hozzá az ÖSD nyelvvizsga.

Leteheted a szóbeli és írásbeli vizsgát külön külön is, egy éven belül, ebben az esetben osztrák szóbeli, vagy írásbeli vizsgabizonyítványt kapsz. A magyar állami nyelvvizsgához egy vizsgaidőszakban kell letenned a vizsgát, például most május 11- 17-én.

Még van néhány hét a vizsgáig, addig lehet gyakorolni a vizsgafeladatokat, amelyek innen letölthetőek, de még jöhetsz a szerda és péntek este 17:45- 19:15-ig tartó nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamunkra is. Ha magánórákat szeretnél venni, abban is tudunk segíteni, akár anyanyelvű német tanárral.
Minden vizsgázónknak sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése