2019. január 27., vasárnap

Itt a Farsang, áll a bál!


Mire ez a poszt megjelenik, már nyakig benne vagyunk a farsangi időszakban. Vannak nekünk, magyaroknak bizonyos berögzül szokásaink erre az időszakra, mint például a fánk, az álarcosbál vagy a busójárás. De vajon hogyan ünneplik ezt más népek? A nyelvtanuláshoz hozzátartozik az adott nép kultúrájának ismerete is, ezért idén többször fogok nektek ünnepekhez kapcsolódó hagyományokról, népszokásokról írni. Most épp a farsangról.
Talán bele se gondolunk, mi is a farsang lényege? Igazából a télűzés. Hogy véget vessenek a zord téli szellemek uralmának, ahogyan a svájciak mondják.
Egyik helyen a karnevál egyik elődje egy bolondos középkori fesztivál volt, máshol egészen a pogány időkig nyúlik vissza; valahol a mosónők lázadásáról emlékeztek meg eredetileg, másutt gyümölcsdobálásból indult az ünnep, megint máshol bevándorló munkásokhoz köthető.
Angliában a farsang kevésbé szól az alakoskodásról, sokkal inkább a bűnbánatról. A feloldozáshoz kell a gyónás, és kell a böjti ételek fogyasztása. A Húshagyó kedd náluk a Pancake day (Palacsinta nap), amikor is palacsintasütő-versenyeket rendeznek. De nem akárhogy: az indulók (kizárólag főkötőt és kötényt viselő nők) futás közben a kezükben fogják a serpenyőt, és a 380 méteres táv alatt háromszor meg kell fordítaniuk a levegőben. A győztes jutalma csók és imakönyv. Azért létezik náluk is egy híres-neves karnevál, méghozzá Notting Hillben – de ez nem februárban, hanem augusztusban.
Az amerikaiak sem akkor öltöznek jelmezbe és vesznek álarcot, amikor mi. Az északi vidékeken a nálunk is egyre ismertebb Halloween-kor öltenek rémisztő vagy más egyéb jelmezeket. New Yorkban szeptemberben öltöznek az emberek meghökkentő jelmezekbe. Ezen a hatalmas utcai parádéra több mint egymillió ember látogat el. Csak a déli államokban, Floridában, Kaliforniában dívik a maszkos felvonulás.
A németeknél hamvazószerda előtt kezdik az ünneplést, amikor is kosztümös, parádés felvonulásokat rendeznek, a legismertebb a kölni illetve a sváb.
Ausztriában a polgármester egy napra átadja hatalmát Farsang hercegnek, és még az eladók is maszkban szolgálják ki a vevőket.
A hollandok Farmer-esküvőt tartanak és heringet esznek. Ők amúgy már a CIV. századtól ünnepelnek ezidőtájt.
A nagyböjt előtti két hétben két nagy francia karnevált rendeznek, az egyik a párizsi, a másik pedig a nizzai.
A legismertebb olasz karnevál természetesen a velencei (majdnem 800 éve tartják!), de ezen kívül még 3-4 városban (például Viareggio-ban vagy Milánóban) rendeznek nagyobb, maszkos-álarcos ünnepséget. Van, amelyik kereken egy hónapig tart, és híres embereket figuráznak ki rajta. Nagy az Isten állatkertje: a másikon az egymással szembenálló két csapat gyümölcsökkel dobálja egymást!
Érdekes, hogy az angolok palacsintázása az oroszoknál is megjelenik, bár néhol inkább Sajthétnek hívják a farsangi időszakot. A palacsinta náluk a napot jelképezi, és csak böjti alapanyagokból (tojás, tej, vaj) készül. Ők nemcsak maskarát viselnek farsangkor, de lovas-szánon is túráznak, valamint össznépi hógolyó-csatát vívnak. A magyar kiszebábu-égetéshez hasonló hagyomány náluk is megfigyelhető. Az oroszok Maslenitsa asszonyát öltöztetik fényes ruhákba, majd máglyára dobják. A görögök pedig Karnevál király képmását égetik el.
Végül pedig utazzunk el képzeletben Indiába. Indiában karnevál? Bizony, amit még a portugálok honosítottak meg Goában. Három éjjel, három nap – ennyi időre Momo király veszi át az uralmat a városban. Van itt minden, ami kell: színek, bálok, zene és tánc.
Kellemes kikapcsolódást, boldog bálozást, kedves Olvasó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése