2018. március 26., hétfő

Elmélkedések a nyelvvizsgáról

Múltkor a nyelvtan-tanulás kapcsán már pedzegettem a nyelvvizsga témakörét. Nálunk ez épp aktuális, mert a lányom a német középfokújára készül, és közben folyamatosan sóhajtozik, hogy mi a csudának neki ez az egész borzalom.
Tényleg: minek egyáltalán a nyelvvizsga?
Régebben az égvilágon semmihez nem kellett nyelvvizsga, akinek pedig volt, arra felnéztek az emberek. Az én időmben már szép kis plusz pontokat lehetett érte kapni a felvételin. Akkor ráadásul kiváltotta a nyelvi érettségit, ma már sajnos nem. Ami elég nagy marhaság, hiszen a nyelvvizsgák szintje magasabb, mint az érettségié, tehát akinek megvan a nyelvvizsgája, az simán meg tudja csinálni az érettségit, így viszont az öt mellett ott van neki egy felesleges hatodik vizsgatárgy.
A főiskolákon-egyetemeken nem kaphatott diplomát az, aki legalább egy nyelvből nem szerzett középfokú nyelvvizsgát. Sok jó lehetséges szakember vérzett el ezen a követelményen. Szomorú belegondolni, hogy kiváló mérnökök, óvónők, vegyészek vagy jogászok lettek volna, ha nyelvérzékük nincs a béka popsija alatt. Ez senkit sem érdekelt, a lényeg: csak akkor van diploma, ha van nyelvvizsga.
Ez ma is így van, a helyzet azonban még tovább szigorodott. Ma már felvételizni se mehet felsőfokú intézménybe az, akinek nincs nyelvvizsgája. (Eltöprengtem, hogy ez meddig mehet tovább. Legközelebb már a középiskolai felvételi alapkövetelménye lesz a papír? A végén az ovisoktól is megkövetelik a nyelvvizsgát?)
Végül is valamennyire érthető a helyzet. Egyre több külföldi cég foglalkoztat hazai munkaerőt, és egyre többen mennek ki dolgozni külföldre. De rendben van az, hogy egyetlen papír dönt a sorsukról?
Egyáltalán: valós nyelvtudást mér a nyelvvizsga? Aki olyan posztra vesz fel alkalmazottat, ahová nyelvtudás szükséges, az szerintem egészen biztosan nem a papírt nézi, hanem elbeszélget az illetővel öt-tíz percet. Ennyi idő alatt simán lejön, hogy az illető mennyire képes idegen nyelven kommunikálni.
Amikor én jártam középiskolába, egyetlen vizsgáztató-hely létezett az egész országban, a híres-hírhedt Rigó utca. Diákok tömege igyekezett írásban számot adni tudásáról különböző egyetemek előadó-termeiben. A vastag szótár, és az agynak szénhidrátot adó csoki a vizsgázók alap-kelléke volt. Sokan zabszemmel a hátsó felükben léptek be a Rigó utcába, a teljhatalmú vizsgabizottság előtt szóbelizni, majd szintén sokan távoztak ugyanonnan kisírt szemekkel.
Aztán a rendszerváltás tájékán puhult a szigor, és betörtek országunkba a külföldi nyelvvizsgák is, mint pl. az angol Pitman vagy a német Goethe-intézet vizsgája. Ez már jóval lazább és emberbarátibb korszak volt, közelítettek a kompetencia mérésének gyakorlata felé.
Mára pedig már akkora lett a választék, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik az nyelvvizsgák keszekusza rendszerében. Akkreditált vagy külföldi, egy- vagy kétnyelvű, általános vagy szakmai… Idén ráadásul ingyenes is, de vajon milyen feltételekkel?
Sokan vannak, akik legszívesebben eltörölnék a nyelvvizsga rendszerét. Én spec. mindent eltörölnék, ami jeggyel, ponttal vagy százalékkal méregeti az embert. De sajnos nem tehetem, így tövig rághatom majd a körmeimet a jövő héten, amikor a lányom vizsgázik.
Végül is nem is tudom, min izgulok annyit. A Deutsch Haus-English House Nyelviskolában végigjárt előtte egy nyelvvizsga-előkészítő kurzust, és ugyanitt fog tudni vizsgázni is, hiszen ez egy akkreditált váci vizsgaközpont. Idegeskedés helyett inkább átnézem, milyen nyelvvizsgák vannak manapság, és milyen szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt az ember döntene egyikük mellett. Jövő héten meg is írom nektek, mire jutottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése