2018. június 19., kedd

Érettségi idegen nyelvből


Holnap megkezdődnek a középiskolai szóbeli érettségik, és a magyaron, matekon, történelmen kívül a diákok idegen nyelvből is vizsgázni fognak. Az írásbeliken már májusban túlestek a középiskolások, most szóban kell számot adni tudásukról.
Az érettségi vizsga célja annak vizsgálata, hogy tud-e a vizsgázó az adott nyelven kommunikálni. Két szintje létezik: középszint (B1), emelt szint (B2)
Mindkét szinten írásban és szóban is kell vizsgázniuk, és a négy alapkészséget mérik vele. Azaz azt, mennyire érti az illető az írott illetve a hallott szöveget, valamint hogy mennyire tud írásban illetve beszédben megnyilvánulni. Tehát változatos témájú szövegeket kell tudnia elolvasnia és értelmeznie, különböző témákról kell tudnia beszélnie és fogalmazást írnia. Fordítani nem kell az érettségin! Ehhez természetesen ismernie és alkalmaznia kell az alapvető nyelvtani törvényeket, és rendelkeznie kell a különböző témákhoz szükséges szókinccsel.
Értenie kell például egy menetrendet, programismertetőt vagy használati utasítást, újságcikket, riportot vagy interjút. A hallott szöveget anyanyelvi előadó mondja el, melyből neki a lényeget kell kiszűrnie, fontos információkat kiszemeznie. Például hallhat rádiós hírt vagy interjút, pályaudvari információt, időjárás-jelentést vagy információs közleményt. Le kell írnia a véleményét, érvelnie kell valami mellett illetve ellen. Figyelnie kell a megfelelő tagolásra, a stílusra és a helyesírásra is. A megadott témákról kötetlenül kell tudnia beszélgetni, társalgásban részt venni, álláspontját kifejteni, folyékonyan kommunikálni. A szóbeli lényeges eleme a jó kiejtés!
Most egy kicsit erről beszélek részletesen, hiszen ez van most a küszöbön. Az érettségi vizsgán előforduló leggyakoribb témakörök a következők: személyes bemutatkozás, család, házimunka, tervek a jövőre, külső és belső jellemzés, öltözködés, barátság, párkapcsolat, kamaszok, ünnepek, vásárlás, boltok, szolgáltatások, szoba, lakás, lakóhely (vidék vagy város), környezetvédelem, természet, iskolai élet, pályaválasztás, munka, napirend, étkezés, egészséges életmód, betegségek, orvosnál, szabadidő, hobbi, művészet, sport, olvasás, filmek, közlekedés, utazás, nyaralás, tudomány, technika, gazdaság.
A legfontosabb része a szóbeli kommunikálásban a beszélgetés, de emellett képzeletbeli szituációkba is bele kell helyezkednie, illetve képről is tudnia kell beszélni. Például vásárolnia kell valamit, ételt kell rendelnie az étteremben, szállást kell foglalnia, orvosi rendelőbe látogatnia, útbaigazítást kérnie, telefonon tájékozódnia, vagy munkát vállalnia. A képen jellemeznie kell egy személyt, lakást vagy tájat, le kell írnia az ott történő eseményt, majd el kell tőle tudni vonatkoztatnia, és a képhez kapcsolódó témáról beszélnie.
A középiskolák elvileg felkészítik diákjaikat erre a nagy megmérettetésre. Ha úgy érzed, van mit pótolnod, és segítség nélkül nem elég a tudásod, akkor érdemes befizetned egy nyelviskolába. A váci Deutsch Haus – English House nyelviskolában részt vehetsz egy nyelvvizsga előkészítő tanfolyamon, amely kiválóan felkészít az érettségire is.
Vagy választhatod, hogy ugyanitt magánórákat veszel, amelyeken csak veled foglalkozik a tanár és személyre szabja a módszereket. Itt rendszerezheted nyelvtani ismereteidet, tovább bővítheted szókincsedet, gyakorolhatod az érettségi feladatait, és lehetőséged van idegen nyelven kommunikálni.
Egyik ismerősöm is ide járt, és nagyon elégedett volt vele. Az írásbelin az összes érettségi tárgy közül az angol sikerült neki a legjobban. Mára már folyékonyan beszéli a nyelvet, így lefogadom, hogy nem lesz gondja holnap a szóbelivel sem.
A nyelviskola összes tanára drukkol a holnap vizsgázó középiskolásoknak! Sok sikert, srácok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése