2018. március 14., szerda

Nyelvtanulás az Internet segítségével


Múltkor elújságoltam egy barátnőmnek, hogy beiratkoztam a váci Deutsch Haus-English House nyelviskolába. Erre ő kiakadt, hogy hogyan van nekem erre annyi pénzem meg időm? Ő soha nem ér rá, és nem tud sok ezret kifizetni azért, hogy tanuljon.
Elmeséltem neki, hogy én elsősorban a személyes ösztönzés és a csoporttagok motiválása miatt választottam a nyelviskolát mint tanulási formát. Aztán megnyugtattam, hogy manapság már az interneten is fent van egy csomó anyag és program, aminek a segítségével új ismeretekre tehet szert vagy gyakorolhatja tudását.
Ajánlottam is neki néhány konkrét oldalt, amit most veled is megosztok. Már „csak” választani kell a bőséges kínálatból.
A Free Language oldalon írott szövegeket, hanganyagokat és videókat találhatsz. Nem kell a youtube-on kutatni, itt egy csokorba kötöttek mindent, ami a nyelvtanuláshoz fontos lehet.
A kiejtés legjobb gyakorlásához a Forvót ajánlom. Hatalmas szókészletet és sok kifejezést is tartalmaz, és anyanyelvi emberek segítenek abban, hogy kiejtésed tökéletesedjen.
A kommunikációs készségek fejlesztésében a LiveMocha segíthet. Korábban pedig már írtam olyan levelezőtárs-kereső lehetőségekről, ahol szinte bármilyen idegen nyelven chattelhetünk „penfriendekkel” a világ akármelyik szegletéből.
Az ExamEnglish sokféle angol nyelvvizsgáról tartalmaz információkat, emellett gyakorló feladatokat is. Ha ezekből megcsinálsz néhányat, akkor már nagyjából megismerkedsz a feladattípusokkal, így könnyebb lesz a vizsgázás. Ráadásként szókincset illetve nyelvtant gyakoroltató feladatokat is találsz rajta, úgyhogy segítségükkel (meg persze sok tanulással, gyakorlással) borítékolható a sikeres nyelvvizsga.
Szótanulást segít a korábban már említett Quizlet, a maga „flashcard”-jaival, amik ugye valójában virtuális szókártyák.
A gyerekeim mostanában a Duolingó-ra kattantak rá. Ez a netes program különböző témakörökben gyakoroltat szavakat, kifejezéseket és nyelvtani szerkezeteket. Például szavak jelentését kell kiválasztani fényképek alapján. Magyar szavakat, mondatokat kell az adott nyelven begépelni, illetve fordítva: idegen nyelvű komplett mondatokat kell magyarra lefordítani. Még a kiejtést is lehet vele tesztelni úgy, hogy a hallott mondatot kell mikrofonba belemondva ismételni. A szobájukból folyton ilyeneket hallok ki, hogy: „The boy eats an apple.”
Manapság okos-telefonokra sokféle ingyenes alkalmazás letölthető. A Drops például kifejezetten a szókincsre épít. A HelloTalk-kal pedig anyanyelvi tanárokkal kommunikálhatsz, akár írásban, akár szóban, így mind a megértési, mind a kifejezési készségeid fejlődhetnek.
Mellesleg ha valakinek a pénzzel nincs, csak az idővel van gondja, akkor online is vehet nyelvórákat. A skype meg a facebookos video-chat korában ki se kell mozdulni otthonról, a nyelvtudás házhoz jön. Az illető megspórolja az utazást, ráadásul saját időbeosztásához kereshet magának tanárt. Lehetőség van egyéni és csoportos netes nyelvórákra is, ahol a tagok konferencia-beszélgetésszerűen vannak egymással összeköttetésben. Ausztráliában ez már évtizedek óta bevett módszer, mivel itt egymástól távol lévő farmokon élnek a gyerekek, ezért korábban rádión, ma már interneten keresztül tanulnak. Miért ne alkalmazhatnánk ugyanezt Magyarországon, a XXI. században?
Manapság már igen sok tanár vállal netes magánórákat. Ezek általában olcsóbbak is, mint a face to face alkalmak. Mivel a skype-nak köszönhetően halljátok is, látjátok is egymást, szinte minden olyan, mint élőben. Az egyik magántanár ismerősöm csak azt panaszolta, hogy míg élőben fejjel lefelé el tudja olvasni a vele szemben ülő tanítványa házi feladatát, így rögtön a helyesírási hibákat is ki tudja javítani, a neten ez nem megy. Ezért inkább mindenkitől begépelve, email-ben elküldve kéri a leckéket, ha már ennyire a modern korban élünk.
Aki viszont emberi kapcsolatokat szeretne, és igazi, élő nyelvtanulást, annak továbbra is a nyelviskolát javaslom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése