2018. június 29., péntek

S.O.S.!


S.O.S.! Help! Hilfe!

I don’t speak English! Ich spreche kein Deutch. Já nye gávárjú pá russzki. Je ne parle pas francais. No hablo espanol. Non parlo italiano.
Az egyik legfontosabb mondat, ha nulla nyelvtudással külföldre mész. Bár ezzel az erővel akár annyit is mondhatnál, hogy „No English”, akkor is felfogná a veled szemben álló, hogy nem fogtok tudni az adott nyelven kommunikálni.
Oké, rendben, ezt közölted az illetővel. És most, hogyan tovább? Még ha azt is mondod, hogy te jó vagy az Activity-ben, és kézzel-lábbal is jól elboldogulsz, akkor is kerülhetsz olyan helyzetekbe, ahol elengedhetetlen lenne legalább a kulcsfontosságú kifejezések ismerete.
Talán emlékeztek rá, hogy pár hónapja megosztottam veletek, milyen bénázásaim voltak külföldön, nyelvtudás híján. Most egy ismerősömtől hallottam olyan sztorit, ahol egy minimális szintű nyelvtudás kihúzta volna őt a csávából.
A srác gépe késve érkezett Budapestről Rómába. Ott aztán hiába kereste, melyik terminálról indul tovább a repülője New Yorkba, nem volt kiírva, nem találta a kaput sem. Sikerült szépen lemaradnia, és ott ragadt a reptéren. Nem tudott sem olaszul, sem angolul, így kifizettettek vele 350 eurót, és ott csövezhetett a repülőtéren egy egész napot a következő gép indulásáig. Ha meg tudta volna értetni magát, elengedték volna neki ezt a díjat, elszállásolták volna egy közeli szállodában, ahol vacsorát és reggelit is kapott volna. Ugye, hány eurót is ér a nyelvtudás?
Vajon mennyit fizet rá az, aki nem tud kiigazodni London metróhálózatán, de nyelvtudás híján nem tud útbaigazítást sem kérni? Drágább szállodai szobát kap, mert nem tud németül olcsóbbat kérni. Elkeveredik Párizsban, kirabolják Moszkvában, nem talál vécét Madridban.
Összeraktam nektek egy olyan hasznos listát, amit érdemes külföldi utazás előtt bemagolnunk. A nyelviskolában a tanárunk is egy ilyesféle útravalóval bocsájtott minket el a nyári szünetre. Lássuk csak:
Köszönni nagyon nem árt tudni. Ismerd meg a különböző napszaknak megfelelő köszönéseket, és tegyél különbséget a tegező illetve magázó jellegű köszönések között. Ezzel már megtiszteled az embereket.
Fontos kifejezés a kérés. Kérem, legyen szíves, szeretnék, kezdd így a mondatot, majd mutogasd el az ennivalót, mondd ki a város nevét, ahová a jegyet kéred, vagy magadra mutatva pantomimezd el a vásárolni kívánt ruhadarabot.
Akár ennivalót, akár jegyet, akár ruhát vásárolsz, meg kell tudnod kérdezni, hogy mennyibe kerül. A számot nem feltétlenül kell értened, elég, ha leírják neked egy darab papírra. Így tett Portugáliában a taxisunk is (mondjuk elég érdekes, hogy egy külföldieket rendszeresen szállító taxis miért nem képes legalább a számokat megtanulni angolul). Az alkudozás már külön művészet, csak akkor ajánlom, ha a számokat jól tudod az adott nyelven.
Tanulj meg elnézést kérni. Ez akkor is hasznos, ha megszólítasz valakit az utcán („Excuse me”), de akkor is, ha mondjuk rálépsz valakinek a lábára („I’m sorry”).
Akármit is keresel, a „Hol van?”, „Merre találom?” kifejezések jó szolgálatot tehetnek. A válasz megértéséhez térképet vagy rajzot javaslok, mert ha nem beszéled a nyelvet, akkor az útbaigazítást sem fogod érteni.
Ne feledkezz el a nagyjából helyes kiejtésről sem. Hiába igyekszel a legjobb szándékkal is azt mondani valakinek, így, betűről betűre, hogy „where is the station”, az illető egy kukkot sem fog belőle érteni, csak ha úgy mondod, hogy: „ver iz dö sztésön”.
Ismertem egy lányt, akinek kiváló volt a nyelvérzéke, és sokat is utazott. Indulás előtt mindig megvette az adott ország útikalauzát, aminek a hátuljában ott voltak az adott nyelv leghasznosabb kifejezései. A repülő-, vonat- vagy buszút elegendő volt arra, hogy megtanulja ezeket, így a helyszínre érkezve már alapvető szituációkban el tudott boldogulni.
Last minute akciók nemcsak repülő járatoknál vagy szállásoknál léteznek, hanem nyelvtanulásnál is. Ha úgy érzed, hogy rád férne egy kis alapozás, akkor még nem késő jelentkezni a jövő héten induló intenzív tanfolyamok egyikére.
Biztos tudással felvértezve indulj neki a vakációnak!
Én is elmegyek nyaralni, új cikkel legközelebb a nyári szünet vége táján, az új tanév kezdetekor jelentkezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése